Biskup Jan Vokál, ve shodě se Svatým stolcem, vyzývá diecézany ke slavení Velikonočních svátků v jejich domovech a rodinách.

 

 

 

 

 

 

Bratři a sestry v Kristu,

drazí věřící a přátelé královéhradecké diecéze,


s bolestí v srdci Vás musím ve shodě s dekrety Svatého stolce (CCDDS č.153/20 z 19.3.2020 a CCDDS č. 154/20 z 25.3.2020) vyzvat, abyste letošní Velikonoce slavili jen ve svých domovech, bez osobní účasti na bohoslužbách v kostelích. Společně tím chráníme zdraví svých blízkých, zejména těch nejohroženějších - starých a nemocných - proto věřím, že tato omezení všichni přijmeme s pochopením a trpělivostí.

 

Zároveň Vás prosím, aby si Velikonoce v každé rodině zachovaly charakter největšího svátku v roce.  Prožívejme je proto následovně:

 

  • účastí na bohoslužbách skrze média či přenosy z farností. V naší diecézi budou přes internet přenášeny velikonoční bohoslužby z katedrály i z mnoha dalších kostelů. Sledujte proto prosím diecézní stánky www.bihk.cz s příslušnými odkazy a aktuálními informacemi.

 

  • duchovní budou nadále poskytovat individuální duchovní péči v případě potřeby, v jednotlivých případech je rovněž možné je požádat o svátost smíření, kterou zajistí tak, aby byla dodržena všechna bezpečnostní opatření. Tam, kde potřeba není naléhavá, nahrazujme svátost smíření hlubším zpytováním svědomí, vzbuzováním dokonalé lítosti nad hříchy s předsevzetím učinit osobní svatou zpověď až to bude možné.

 

  • prohlubme, případně zahajme či obnovme pravidelnou společnou modlitbu v rodinách, zejména v těch, kde jsou malé děti.

 

  • i když se z důvodu jejich bezpečí vyhneme návštěvám seniorů a nemocných, cíleně jim to nahrazujme telefonáty či jinými způsoby dálkového spojení, mysleme na to tím více, čím vzácnější je pro ně nyní osobní kontakt, vezměme si to během svátků za svůj úkol.

 

  • modleme se každý den Růženec, nejlépe společně v rodině, pokud možno od 20 hodin, případně i Denní modlitbu Církve (breviář). Pokud jste se jej nikdy nemodlili, začněte a prožijte Velikonoce s breviářem v ruce. Potřebné texty je možné najít i na mobilní aplikaci Breviář.

 

  • do každého ze svátečních dní pevně zařaďme modlitbu za nemocné, za ty, kdo o ně pečují, a za překonání současné epidemie. Děkujme také Pánu za vlastní zdraví či uzdravení.

 

  • nezapomínejme na konkrétní skutky lásky, aktivně ve svém okolí hledejme starší a nemocné lidi, ty, kteří jsou v karanténě či jinak izolováni, a nabízejme jim pomoc např. s nákupy, a obstaráváním dalších potřeb. Přijměme i tyto skutky jako jeden z hlavních způsobů, jak oslavit letošní Velikonoce.

 

  • Videa vhodná k domácí modlitbě během Velikonoc i k dalším svátečním tématům sledujte také na www.liturgie.cz externí odkaz.

 

  • Na níže uvedeném odkazu naleznete velmi dobře připravená videa, která jsou určitým návodem pro rodinnou modlitbu během tridua:

   https://www.youtube.com/playlist?list=PL6dBz715fiA2MfPGplTs1Zcto1xbWarrY externí odkaz

 

Bratři a sestry v Kristu,

drazí věřící a přátelé královéhradecké diecéze,

 

srdečně Vám děkuji za Vaši trpělivost, oběti a modlitby. S křesťanskou nadějí, kterou nám otevírá prázdný hrob našeho Pána, Vám žehnám, přeji a vyprošuji požehnané Velikonoce a svěřuji Vás do mateřské ochrany Panny Marie.

 

Váš biskup

+ Jan Vokál

 zdroj:  www.bihk.cz