Tříkrálová sbírka vynesla v diecézi rekordních 14,6 mil. Kč

Tříkrálová sbírka na území královéhradecké diecéze letos vynesla rekordních přibližně 14,6 milionu korun, asi o 1,1 milionu korun více než loni.

Charity z darovaných peněz podpoří především své služby pro nemocné a potřebné v regionech. Část peněz půjde na humanitární pomoc do zahraničí.

Úspěchu letošní sbírky pomohlo i to, že se do ní připojily nové obce a na koledu vyrazilo téměř o 300 kolednických trojic více. Celkem letos koledovalo asi 10.000 lidí. "Ve většině oblastí i v krajských městech byl výtěžek sbírky větší," uvedla Karasová. V Hradci Králové a okolí dali lidé do pokladniček přes 860.000 korun, v Pardubicích a okolí celkem darovali více než jeden milion korun.

Darované peníze pomohou nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným. Například na Hradecku a Kutnohorsku vybírali tříkráloví koledníci příspěvky na podporu středisek rané péče, která pomáhají rodinám s handicapovanými dětmi. Náchodští z výtěžku sbírky podpoří dům na půli cesty pro mladé lidi bez domova, v Chrudimi pak občanskou poradnu.

V Červeném Kostelci a na Pardubicku lidé přispívali na mobilní hospic pro těžce nemocné, na Orlickoústecku na charitní pečovatelskou službu pro seniory a lidi se zdravotním postižením. Ve Studenci a okolí se vybíralo na pomůcky a zdravotní materiál pro klienty charitní ošetřovatelské služby, na Přeloučsku na rekonstrukci a vybavení nízkoprahového klubu pro děti a mládež.

Charita také podpoří humanitární projekty v Indii. Půjde o kvalifikační kurzy pro nevyučenou a nezaměstnanou mládež, dětské večerní vzdělávání v Bangalore a výstavbu školy v Mansapuru, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

Šestnáctý ročník sbírky doprovodila i řada akcí pro veřejnost. Konaly se tříkrálové průvody, v Pardubicích a Poličce tradičně s koňmi, dále koncerty, živé betlémy a soutěže.

V celé ČR se v letošní Tříkrálové sbírce vybralo rekordních téměř 95,9 milionu korun. Je to zhruba o 6,5 milionu korun více než loni.

(zdroj: www.bihk.cz)